SmartSection is developed by The SmartFactory (http://www.smartfactory.ca), a division of INBOX Solutions (http://inboxinternational.com)
Nieuws > Cultuurhuis kan lijm van een dorp zijn
Cultuurhuis kan lijm van een dorp zijn
Gepubliceerd door Hendrikjan op 2009/8/16 (2376 keer gelezen)
Een cultuurhuis kan een dorp leefbaar houden als het basisvoorzieningen zoals een bank, winkels en de school heeft verloren of dreigt te verliezen.

Cultuur als lijm van de samenleving, Noord-Beveland ziet er brood in.

In zo'n cultuurhuis - in ScandinaviŽ bestaat het fenomeen al - kunnen verschillende diensten en functies worden samengebald, bijvoorbeeld een ruilwinkel, museumpje, expositieruimte, vrijwilligersvacaturebank, kunstuitleen en bibliotheek. Zo ontstaat meteen een ontmoetingsplek in het dorp.

Noord-Beveland oppert deze mogelijkheid in de conceptnota Cultuur en kunstenaars Noord-Beveland 2009-2012. Het rapport geeft voorzetten om kunst en cultuur, en dan in de breedste zin van het woord, op het eiland te versterken.

Aangezien de kleinste en ook vergrijzende gemeente van Zeeland alleen dorpen telt, waarvan een aantal kleine, is een cultuurhuis of een cultureel trefpunt voor enkele dorpen geen gek idee, denkt het gemeentebestuur. In Kats en Kamperland (in het jeugdsoosgebouw) bestaan daar al minder en meer gerijpte plannen voor. Er is niet per se een nieuw gebouw voor nodig. Het kan ook het dorpshuis, een galerie, winkel of klein museum zijn.

Zo'n cultuurhuis of een ander (kleinschalig) initiatief kan tevens goed zijn voor het toerisme en mogelijk ook een vestigingsfactor zijn. Volgens de nota moeten initiatieven voor nieuwe (culturele) bedrijvigheid dan ook worden ondersteund door grond, een pand of een subsidie beschikbaar te stellen. Zo moet een particulier in aanvulling op zijn kleinschalige collectie een bedrijfje kunnen beginnen. Ook een zelfstandig ondernemer die een museumpje wil beginnen, moet daarvoor de ruimte krijgen. Een aantal kleine musea bestaat al (Solexmuseum, Houtzaagwerf), maar misschien kan er ook een Herinneringsmuseum komen. Daar kunnen ouderen die goede oude tijd herbeleven. En misschien zijn er wel verschillende functies te combineren. Zo ontstaat weer een nieuw trefpunt.

Het vergt boerenslimheid en wat geld. Als meer mensen dat doen, ontstaat vanzelf een museumroute. Maak er een folder van en de toerist is er dagen zoet mee.

In de nota zitten meer combinaties van cultuur en leefbaarheid. Zo zouden scholieren vanaf 2011 maatschappelijke stages kunnen in de zorg op Noord-Beveland met kunstprojecten.

Noord-Beveland is een dunbevolkte regio, maar met een bovengemiddeld aantal kunstenaars en rijk aan initiatieven zoals Kunstspoor, Peerock, een jaarlijks molenfestivalletje in Kortgene, plan voor een nieuw museum in Colijnsplaat, Nehalenniatempel, etcetera.
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikel

Nieuwsbrief museum