SmartSection is developed by The SmartFactory (http://www.smartfactory.ca), a division of INBOX Solutions (http://inboxinternational.com)
Nieuws > De merklappen van Barbara Haringman blijven voor Zeeland behouden.
De merklappen van Barbara Haringman blijven voor Zeeland behouden.
Gepubliceerd door Hendrikjan op 2009/7/17 (2424 keer gelezen)
Met de hulp van het Polder dijk en volksmuseum Colins plaet en de steun van een aantal particulieren zijn de historische merklappen van Barbara Haringman (1758-1828) voor Zeeland (en speciaal Noord-Beveland) behouden.

Wie was Barbara Haringman? Barbara Haringman werd geboren op 16 november 1758 te Colijnsplaat. Op 13 jarige leeftijd voltooid zij een aantal merklappen van een zodanige kwaliteit waaruit bleek dat zij de borduurkunst zeer goed beheerst. Dit Zeeuws meisje maakte verder als dertienjarige in 1770 en 1771 een aantal borduurwerken van heel hoge kwaliteit.

Haar familie bewaarde de schatten zorgvuldig in een doos en gaf ze door van moeder op dochter. Een aantal van haar lappen zijn gedateerd op het jaar 1771. Naast haar naam wordt ook de naam Maria van der Baan geborduurd. Haar lerares op de franse school in Zierikzee. In een logische volgorde begint zij met een merklap, stoplap en vervolgens een lap in rococotechniek en een tapisserie lap, een zijden lap met diverse zijden bloemmotieven, de porte épée. Het merklapje van de moeder van Barbara en ook een gobelin met de Bijbelse voorstelling van de Annunciatie behoort tot de collectie handwerken van Barbara.

De oom van Barbara was de schout bij nacht en admiraal van de VOC Maarten Haringman eveneens geboren in Colijnsplaat. Deze familie is verweven met de historie van Noord-Beveland en dat maakt het verhaal van de merklappen zo levendig en persoonlijk.
  Bekijk dit artikel in PDF-formaat Druk artikel af Verstuur artikel

Nieuwsbrief museum